Header

Ervaar jij in jouw gezin problemen in de opvoeding? Of maak je je zorgen over de ontwikkeling of veiligheid van je kinderen? Dan kan gezinsbehandeling een oplossing zijn.

Samen met je gezin

Gezinsbehandeling is een behandeling die je als gezin samen volgt. Zo leer je om op een positieve manier met elkaar om te gaan.

 

Intensieve Ambulante gezinsbehandeling

De behandeling kan intensief zijn (twee keer per week): dat noemen we Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG). Gezinsbehandeling kan ook minder intensief zijn, als dat beter bij jouw gezin past.

Onze behandelaren willen jouw gezin graag goed leren kennen. Waar lopen jullie in het dagelijks leven tegen aan? Hoe gaat het op school? Hoe ben je zelf opgevoed?

 

Waar kan gezinsbehandeling bij helpen?

  • Problemen in de opvoeding
  • Verminderen van gedragsproblemen van kinderen
  • Zorgen over de ontwikkeling van kinderen
  • Zorgen over de veiligheid van kinderen

 

Een voorbeeld

Hoe ziet een situatie waarin gezinsbehandeling helpt, er precies uit?

Jouw kind van 4 heeft veel problemen met naar bed gaan. Jullie hebben alles al geprobeerd en op dit moment slaapt je kind bij jullie in bed. Dit is niet de bedoeling, maar anders lukt het niet. Hierdoor slapen jullie nu allemaal slecht. En is het overdag minder gezellig is, want iedereen is moe. In deze situatie kijken we samen hoe het probleem is ontstaan en hoe jullie dit samen kunnen veranderen.

Voor wie is gezinsbehandeling?

(Intensieve Ambulante) Gezinsbehandeling is voor gezinnen met kinderen tussen de 0 en 23 jaar oud. En waar sprake is van een lichte verstandelijke beperking bij de ouder(s) of bij het kind/kinderen. Gezinsbehandeling helpt jouw gezin om op een positieve manier met elkaar om te gaan.

Wat kost gezinsbehandeling?

De kosten voor gezinsbehandeling worden vergoed als je een WIz-indicatie of beschikking Jeugdwet hebt. Ons CliëntServiceBureau legt je precies uit wat voor jou de opties zijn.

Hoe werkt gezinsbehandeling?

Gezinsbehandeling begint vooral met heel veel vragen:

  • Hoe gaat het op school?
  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Wat vindt je kind leuk om te doen?
  • Hoe ben je zelf opgevoed vroeger?

Om een compleet beeld te maken van hoe het gaat in jullie gezin, kijken we hier altijd naar:

  • De opvoeding en het zelfvertrouwen van de ouders
    Als het opvoeden makkelijker gaat, is het vaak ook leuker. Het contact binnen het gezin wordt fijner. Kinderen voelen zich  prettiger en zijn minder snel of vaak boos.
  • Iedereen rondom jullie gezin
    Kunnen jullie iemand inschakelen als dat nodig is? Dat maakt het makkelijker om verder te gaan zonder hulp.

 

Jenet, gezinsbehandelaar

We proberen altijd samen met het hele gezin doelen te formuleren.

 

Kijken naar oplossingen

Als we een beeld hebben van de situatie, kijken we wat voor oplossingen er zijn. Het is belangrijk dat jullie samen als gezin ook kijken hoe je zelf problemen op kunt lossen. En dat je ook kijkt naar wat wél goed gaat in je gezin.

Hoe ziet dat er praktisch uit?

De eerste zes weken maken we kennis met elkaar en stellen we vragen. Aan het einde van die periode maakt de gezinsbehandelaar een verslag, waarin jullie doelen staan. In het vervolg van de behandeling gaan jullie werken aan die doelen. De behandeling duurt meestal zes tot negen maanden. Daarna beslissen we samen of er vervolghulp nodig is, of dat jullie het weer zelf kunnen.

Is (Intensieve Ambulante) gezinsbehandeling iets voor jou?

Neem contact op met ons CliëntServiceBureau: zij helpen je verder met het regelen van gezinsbehandeling.

088 – 430 44 44Mail ons